Bebeğinizin bütün ihtiyaçlarını karşıladınız fakat bebeğiniz ısrarla ağlayarak size bir şey mi anlatmaya çalışıyor. Annelerimizin korkulu rüyası ve en çok şikâyet edilen yeni doğan bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak görülen gaz problemi, genel olarak her bebekte yaşanan bir rahatsızlıktır.
Bebeklerde çok şiddetli ve sesli ağlamalar ile başlayan; ayakları karna doğru çekme, bağırsaklardan gelen sesler, gerinme, karında şişliklerin artması, kabızlık, kusma, beslenmek istememe gibi belirtileri vardır.
Genellikle alınan besinlerin midede yeterli olarak hazmedilememesi, hava yutulması sebebiyle gaz oluşur. Anne bebeği emzirirken kesinlikle dik pozisyonda emzirmemelidir.
Sindirim sistemine bağlı olarak veya annenin yediği besinlerden, anne sütü ile bebeğin de beslenmesi gaz sorunu yaşamasına bağlı sebeplerdendir.
Annenin huzursuzluğu, bebeğe yeterli ilginin gösterilmemesi, aile içinde yaşanan huzursuzluklar, tecrübesizlikler de bu durumda etkilidir. Gereğinden fazla su verilmesi, ya da hiç su verilmemesi, erken dönemde ek gıdalara başlanması da bebeğinizde gaz oluşumundaki sebepler arasında olabilir.

Her ağlama sebebinin altında gaz sorununu aramamak gerekir. Her bireyin farklı özellikler taşıdığı gibi her bebekte de kendine ait farklılıklar olabilir. Belki de başka bir rahatsızlık belirtisi olabileceği düşünülmeli ve doktor kontrolüne gidilmesini öneririz. Bebeğinize damla, fitil gibi gaz giderici ilaçlar ya da bazı bitki çayları verilmesinde bir sakınca görülmemektedir. Fakat bu konuda dikkat edilmeli ve mutlaka doktor takibi altında kullanılmalıdır.
Genellikle 2 ve 3. haftalarda başlayan gaz problemi, ilk 3 ayda sindirime bağlı gaz sancılarının geçmiş olması gerekir, bu süreç bazı bebeklerde 6 aya kadar da uzayabilir.
Devamını okumak için tıklayın