Kalp Romatizması Nedeni Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Romatizması Nedeni Belirtileri ve Tedavisi

Halk arasında kalp romatizması olarak bilinen akut romatizmal ateş rahatsızlığı, her yaştan insanın yakalanabileceği rahatsızlıklardan biridir. İşte, konuyla ilgili en çok merak edilen kalp romatizması nedeni belirtileri ve tedavisi

Kalp kapakçıklarında oluşan hasarlara bağlı olarak kalpte görülen işlev bozukluğu, kalp romatizması olarak tanımlanır. Başta kalp olmak üzere, eklem, cilt ve beyin üzerine etkili olan bu hastalık her yaş grubunda görülebiliyor.

Nedenleri Nelerdir?

Kalp romatizmasına neden olan etken, streptokok olarak bilinen bir bakteri türüdür. Beta mikrobu olarak da adlandırılan bu bakteri, çocukluk çağlarında boğaz ağrısı olarak kendisini gösterir. Çoğunlukla kalp romatizmasının ana nedeni bu bakteri olsa da, bazı durumlarda genetik faktörlere bağlı olarak da hastalığın oluşması muhtemeldir.

Belirtileri Nelerdir?

El ve ayak bileklerinde, dirseklerde ve dizde şişme görülür. Ayrıca bu bölgelerde yoğun kızarıklık ve ağrılar da oluşur. Ağrılar genelde tek bir eklemde başlar ve başka eklemlere ulaşarak devam eder. Bu durumda, yere basmakta güçlük çekilebiliyor. Nefes darlığı, kuru öksürük, göğüs ağrısı, düzensiz kalp ritmi, yüksek veya düşük kan basıncı, sersemlik hissi ve morarma en sık görülen belirtilerdir.

Tanısı

Kalp romatizması hastalığının tasını yapabilmek için tam kan sayımı, EKG, boğaz kültürü ve ekokardiyografi çektirilmesi gerekiyor.

Tedavisi

Okul çağında bulunan çocukların olası boğaz şikâyetlerine karşı iyi müdahale edilmesi ve tedavi yöntemlerinin dikkatli bir şekilde yapılması, kalp romatizma hastalığının en büyük tedavisi olarak değerlendirilir. Tedavi sırasında kortizon ve yüksek doz asprin kullanılabiliyor. Tedavi sonlansa bile, uzun yıllar boyunca penisilin iğnesinin yaptırılması zorunlu hal alabiliyor.

Korunmak Mümkün mü?

Boğaz enfeksiyonlarından korunmak bu hastalıktan korunmakla eşdeğerdir. Bu nedenle özellikle çocukların boğaz enfeksiyonlarına hemen müdahale edilmesi gerekir. Kalp romatizmasına yakalanan kişilerle yakın temas kurulmaması da önemli bir etkendir.

Kaynakça : https://www.saglikkenti.net/kalp-romatizmasi-nedeni-belirtileri-ve-tedavisi.htm

CATEGORIES
Share This

COMMENTS

Wordpress (0)