Gebelikte Basur Ve Kabızlık
Gebelik her ne kadar anne adayları için oldukça mucizevi bir duygu olsa da, bazı olumsuz getirilerinin ilerleyen aylarda karşımıza çıkması, sağlık sorunlarını kaçınılmaz hale getirmektedir. Bebeğin anne karnında büyümeyi devam ettirmesi ile birlikte anne adayının bağırsaklarına baskı uygulanmaya başlaması kabızlık ve basur gibi sorunları beraberinde getirmektedir. Birde anne adayının beslenme bakımından lifsiz ve posasız yiyeceklere ağırlık vermesi, bu sağlık sorunlarına mecbur kalınmasına neden olunmaktadır. Gebelikte görülen kabızlık için anne adayının beslenme kalitesine dikkat etmesinden başka ek bir tedaviye ihtiyaç yoktur.
Gebelikte Basur
Geçmek bilmeyen kabızlık sonucunda basur memelerinin baş göstermesi her bünyede olası olan sağlık sorunudur. Özellikle gebe bayanların sık kabızlık sorununa yakalanmaları basur rahatsızlığını da tetiklemektedir. Gebelik sürecinde basur tedavisi için çok ciddi müdahaleler doğru değildir. Basur belirtilerini açıkça yaşayan hamile bayanlar, ağrı kesici ilaçlar ya da kremler ile basurun hafiflemesine yardımcı olabilir ya da sıcak suya oturma tedavisi ile şikâyetlerini en aza indirebilirler.
Gebelikte Kabızlık Ve Basur Nedenleri
Hamileliğin son aylarında sıklıkla görülen kabızlık, büyüyen rahmin bağırsaklara baskı uygulaması sonucunda gelişen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda anne ve bebeğin sağlığı için doktorlar tarafından önerilen kan ve demir ilaçları da kabızlık riskini artırmaktadır. Bütün bunların yanında giderek kilo alan anne adayının aynı zamanda gün içinde az hareket etmesi de kabızlığı tetiklemektedir.
Gebelikte basurdan korunmak için en etkili yol olabildiğince kabızlıktan korunmaktır. Bu nedenle gebelikte kabızlık ihtimalini düşürmek için, sebze meyveden zengin bir beslenme düzeni oluşturmak ve bol su içmek gerekir. Ayrıca kısa süreli hafif egzersizlerde sindirim sistemini olumlu etkileyecek ve kabızlık olasılığını azaltan bir etken olacaktır.